zondag 4 januari 2015

Mooi kerstfeest op het Loo
Vorige week was ik op Paleis het Loo. Het was er druk want er was veel moois te zien en natuurlijk was het kerstvakantie. Volgens mij was heel Nederland vorige week onderweg en op zoek naar leuke uitjes want waar je ook kwam, het was er druk. 
Toch heb ik genoten van de kerstsfeer in het Winterpaleis op het Loo. Prachtig gedekte kersttafels en kerstversieringen helemaal in stijl van de kamer van de betreffende vorst. Zin om nog even kerst te vieren?

In de eerste ruimte stond de tafel gedekt in jachtstijl. Goed passend bij het jachtslot dat het Loo altijd is geweest. Servies en zilveren accessoires helemaal in deze sfeer. 
In veel kamers stonden prachtige gedekte kersttafels met mooie serviezen en vaak in een thema of de stijl van de koning of koningin gedekt. Hieronder een tafel met allemaal zoete lekkernijen.
De boeketten en bloemstukken in het paleis zagen er prachtig uit en gaven nog meer sfeer aan de ruimtes.
Op de eettafel in de nieuwe eetzaal uit de 17e eeuw hieronder lag geen bestek, dat namen de gasten lang geleden dan ook zelf mee...De kapel was ook met prachtige bloemstukken versierd, het rook er heerlijk naar dennengroen. De kapel wordt nog steeds gebruikt, de kleinkinderen van Beatrix en Margriet zijn hier gedoopt.


In deze lange gang hangen de mooiste schilderijen van allerlei leden van de koninklijke familie door de eeuwen heen.
De naam 'van Oranje' komt hier letterlijk terug.

Hieronder paleis het Loo van suikergoed met bijzondere details op het servies en zelfs de tuinen van het Loo zijn op de tafel herkenbaar.
In de kamer van Koning Willem I staat een prachtige tafel. Op de serviezen met blauwe details zie je overal de blauwe W terug. Er hangen enorme portretten van hem en zijn vrouw op de wanden.
Het trappenhuis is overweldigend in het groen gezet met mooie witte azalea's.Deze zomer is de tentoonstelling over Grace Kelly geopend door haar zoon Albert. Ter ere van deze opening was er een diner, de tafel is compleet heropgebouwd en neergezet in de Audiëntiezaal, zoals het er toen uitzag.
Werkelijkwaar een plaatje!Hoe dek je de tafel op koninklijke wijze?
Begin met het bestek aan de buitenkant, dat is voor de eerste gang. Opvallend is dat het bestek omgedraaid ligt (dit heet ‘dicht dekken’): zo was het wapen of monogram (het ‘logo’) van de koning goed te zien. Het bestek werd zo gedekt dat het gegraveerde wapen altijd zichtbaar was. Wederom om mee te pronken. De vorken, messen en de lepel voor het voor- en hoofdgerecht liggen naast het bord, de dessertlepel en -vork liggen altijd boven het bord. Tussen twee gasten staat een zoutvaatje met een lepeltje. Let ook op de vele glazen: voor water, witte wijn, rode wijn en zoete wijn bij het dessert. 


Verder naar de kamers en kerstbomen van toen. In de zitkamer van koning Willem II is te zien dat in de 19e eeuw de Victoriaanse boom in de mode was, een kerstboom waar de takken als platte etages gesnoeid werden. Hiervoor wordt nu een moderne Nordmann gebruikt.

Iedere kamer heeft een ander tijdsbeeld, een andere sfeer en boomversieringen. Echte prinsessenkamers met een vrouwelijke touch en kleine stoeltjes voor de kinderen maar ook de wat stoere kamers van de prinsen en koningen.De zitkamer van koningin Emma .


Prins Hendrik was getrouwd met Wilhelmina en ook een groot jachtliefhebber...
een slurf als lamp en berenvel op de grond.
Deze muziekkamer van Wilhelmina vond ik prachtig: de jurk, het enorme bloemstuk, de mooie tafel met de gevouwen servetten en het enorme schilderij van haar.
De werkkamer van koningin Wilhelmina is een echte werkplek in vergelijking met de andere ruimtes. Het is mooi om haar bureau te zien, je ziet haar hier zitten.


Hieronder de artdeco kamer van Juliana, eenvoudig en sober.


Dan hebben we het hele paleis gezien en ga ik naar buiten voor een rondje door de tuinen. Deze worden momenteel onder handen genomen net als een gedeelte van de buitenkant van het paleis.De fonteinen zijn leeg maar komende zomer spuit het water weer uit de vele beelden.De tuinen zien eruit zoals in de 17e eeuw, barok maar de haagjes worden laag. In de 19e eeuw zagen de paleistuinen er totaal anders uit. Niet meer strak en symmetrisch maar een romantisch landschapspark met kronkelende paadjes en veel verschillende bomen. Bij de restauratie van het paleis en de tuinen tussen 1975 en 1984 werd besloten de tuinen hun 17e eeuwse uiterlijk weer terug te geven. 
Terug naar de uitgang loop ik nog langs de ijsbaan, die bij de stallen is aangelegd. Gezellige muziek klinkt en de kinderen kunnen schaatsen huren, echte winterpret dus.


Het Winterpaleis en de tentoonstelling over Grace Kelly (daar mocht niet gefotografeerd worden) is dit weekend afgelopen maar het is zeker de moeite waard om het Winterpaleis in december 2015 te bezoeken. 10 opmerkingen:

 1. Leuke foto's van de kamers, mooi gedaan al die gedekte tafels. Zal het onthouden voor volgend jaar. Het lijkt inderdaad of heel Nederland onderweg is momenteel. De musea puilen uit van de mensen. Het is haast niet te doen om iets rustig te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet er allemaal prachtig uit, gelukkig dus maar dat je hier wel foto's mocht maken. Deze zomer waren we in het koninklijk paleis in Madrid, daar was het ook zo mooi maar was fotograferen streng verboden. Dat vond ik toen zo jammer. Het Loo is een bezoek inderdaad meer dan waard. Ik ben er wel eens met een fair geweest, toen was het ook al zo genieten.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Jolanda, Het staat nog steeds op mijn lijstje, paleis het loo, maar eens een zomerbezoek en een winterbezoek brengen, Wat een prachtige stijlvolle foto,s. En wat een rijkdom en mooie stijl periodes, Bedankt dat je ons mee laat genieten, fijne week, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om zo kijkje te hebben in de koninklijke kersthistorie, uitje om te onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's heb je daar gemaakt.
  En inderdaad is er veel moois te zien.
  Zeer de moeite waard dus.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jolanda, this was a fabulous post, showing those of us who live far away just how beautiful the holiday decorations of this amazing palace are. What I liked best was that, although these is much opulence, their also seems to be a sense of human beings actually living there.

  Thank you so much. A very Happy 2015 to you. xo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi koninklijk uitje! Zelfs de schaatsen zijn oranje!
  Heel mooi om de verschillende stijlen te zien in de kerstkamers. Het trappenhuis ziet er schitterend uit! Maar die slurf-lamp...
  Misschien gaan we deze zomer hier eens naar toe, want het lijkt me echt de moeite waard. Dankjewel voor het meekijken!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Schitterende foto's. Heb lekker mee kunnen genieten :))
  Fijne week
  grtzz Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige reportage, Jolanda!
  Koninklijk genieten!
  Ik ben er wel eens geweest, maar als ik dit allemaal weer zie, kan een tweede bezoek geen kwaad.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Jolanda,
  Wat is het daar mooi hè? Ik ben er twee keer geweest, een keer met mijn ouders en Laura, al weer heel wat jaren geleden, en een paar jaar geleden met Ben. Het gekke is dat die keer toen ik er met Ben was, de tuinen ook al onderhanden werden genomen. Zal dat gewoon een never-ending-story zijn, die tuinen? Kan ik me wel wat bij voorstellen...
  Nooit was ik er tijdens de kerstperiode, dus deze prachtige versierselen heb ik er nooit gezien, maar het blijft een indrukwekkend geheel...
  Toen ik er was, was er een tentoonstelling van de trouwjurken van onze koninginnen... allemaal... zo mooi was dat ook om te zien...
  Ik wens je een heerlijke week,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...