zondag 22 maart 2015

Gaudí's uitzicht over Barcelona
Parc Güell is een van de highlights van Barcelona en zeker een bezoekje waard als je in Barcelona bent. Ruim 100 jaar geleden maakte Antoni Gaudí  dit bijzondere stadspark op de heuvels in de wijk Gracia. Vanaf de metro is het nog een aardige wandeling omhoog, een gedeelte kan gelukkig met een roltrap. In eerste instantie moest het een woonpark worden maar het bleef bij 2 woningen waarvan er 1 lange tijd door Gaudí  is bewoond. Nu is het het Gaudímuseum. Omdat het zulk heerlijk weer was zijn we hier niet in geweest net zo min las in het betaalde gedeelte van het park waar de mozaïeken te zien zijn. We hebben genoten van een terrasje met uitzicht over de stad en een wandeling door dit bijzondere park.

Doordat het in het voorjaar nog niet echt groen is, zijn de enorme cactussen en de zuilengalerijen goed zichtbaar. Het park ligt tegen de Muntanya Pelada, de boomloze berg. Omdat Gaudí met veel hoogteverschil te maken had, bouwde hij viaducten en ondersteuningsconstructies zodat het gehele park met de auto te bereiken was. Hierdoor ontstond beschutting tegen de zon en regen. De percelen in het park waren zo gelegen dat elk huis uitzicht over Barcelona zou hebben. De uitzichten zijn prachtig, over het centrum en de Middellandse zee.

Gaudí maakte gebruik van traditionele materialen in zijn constructies zoals baksteen en natuursteen. De kolommen werden zo bewerkt dat ze lijken op de bast van een boom. Dit in combinatie met het gebruik van lokale steensoorten, zorgt ervoor dat het bouwwerk goed in de omgeving past. 


 

Zoals gezegd zijn we niet in het betaalde gedeelte geweest, we hadden al zoveel moois gezien. Ik heb wel nog een foto door het hek gemaakt van dit gedeelte dat soms wordt vergeleken met Disney.
Na dit mooie park neem ik jullie mee naar nog een bijzonder bouwwerk van Antoni Gaudí.


Casa Batlló, gelegen aan de Passeig de Gràcia werd door Gaudi hem verbouwd tussen 1904 en 1906 voor de textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. Alles is golvend en afgerond net als de golven van de zee. De voorgevel is bedekt met mozaïek dat doet denken aan de schubben van een vis. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren, die als het ware uit de zee ontspringen. Het centrale thema is dat van de drakendoder Sint-Joris.
De balustrades op de bovenste verdiepingen hebben iets weg van doodshoofden en de zuilen op de grond lijken op beenderen, waardoor Casa Batlló weleens de naam ‘Huis van de Beenderen‘ wordt genoemd.

Het ernaast staande Casa Amatller is gebouwd door architect Cadafalch. Hij  maakte veel gebruik van Neogotische, Islamitische en Nederlandse architecturale bouwstijlen wat  goed terug te zien is in de gevel. Het huizenblok waar deze spraakmakende panden zich bevinden wordt Manzana de la Discordia genoemd. Het blok is één van de meest waardevolle huizenblokken van Barcelona. De waarde van alleen Casa Batlló wordt geschat op 70 miljoen euro! Op de Passeig de Gràcia zijn nog veel meer prachtige panden te zien. Het is trouwens ook een waar winkelparadijs dus als je van shoppen houdt zit je hier goed..


Je kunt Casa Batlló ook binnen bezoeken maar we vonden de entreeprijs van €20.- p/p (x5) wat te hoog. Door het maken van deze posten ben ik nog veel meer te weten gekomen over Barcelona. We komen vast nog eens hier terug en wie weet gaan we dan een kijkje binnen nemen.8 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's van plekjes die ik ook ooit zag. Echt geweldig!
  Bedankt dat je ons laat meegenieten.
  Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben vorig jaar wel kaartjes voor Parc Guëll gekocht, maar mochten vanwege de drukte pas een paar uur later het park in. Dus weer helemaal naar beneden, daar in een parkje wat gegeten en lekker languit gelegen om daarna weer naar boven te gaan. Achteraf vonden wij het eerlijk gezegd de moeite van het wachten niet waard. Ook deze keer is het weer erg leuk om op jouw foto's de voor mij nu ook bekende plekken terug te zien.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtige serie, Jolanda!
  Ik heb er van genoten, en je had daartoe ook prachtige foto's!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waanzinnig!!! Echt hele mooie foto's. Ik wist helemaal niet dat Gaudi in eerste instantie de bedoeling had om huizen neer te zetten in het park. Weer iets geleerd dus.

  Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is al weer een tijdje geleden dat ik in Barcelona was en het is leuk om het terug te zien met jouw mooie foto's. Het blijft een leuke stad om te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Indrukwekkend! Wat zou Barcelona zijn geweest zónder Gaudi....Hij heeft echt z'n stempel weten te drukken daar, gelukkig maar. Nu kunnen wij genieten van al dat moois, nu met jouw prachtige foto's, maar ik hoop het later ook ooit echt eens te zien...(ik heb al een héél lang lijstje, hihi). En zo te lezen heb je er goed aan gedaan om niet het museum zelf in te gaan. Buiten is er al genoeg te bewonderen!
  Dankjewel dat we steeds over je schouder mochten meekijken. Ik heb genoten!
  liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Betoverend mooi werk van Gaudi....prachtige foto's weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De foto's zijn prachtig. Een bijzondere en indrukwekkende plek. Ook zonder het te betalen gedeelte is er genoeg te zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...