woensdag 22 april 2015

Hollands trots

Ik bezocht het17e eeuwse Mauritshuis tijdens een bezoekje aan Den Haag. Ik was er al eerder geweest maar het is nu verbouwd en groter geworden. De nieuwe ingang en entree zijn ondergronds en zeer ruim. Daardoor blijft er in het originele Mauritshuis veel meer ruimte voor al het moois dat je er kan zien.


Via de website van het Mauritshuis kun je een app downloaden op je telefoon. Ik had dat thuis gedaan maar je kunt het ook ter plekke doen want er is wifi. En de app is beschikbaar in verschillende talen. De tour is ingesproken door oa de prettige stem van acteur Jacob Derwig.
De website van het Mauritshuis is trouwens prachtig. Je kunt veel schilderijen beeldvullend zien en er op inzoomen. Ook is er veel informatie te vinden.
Verspreid over 2 verdiepingen zijn in verschillende kamers zo'n 200 mooie schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden eeuw te zien.
Ik heb er enkele uitgezocht om jullie te laten zien.Een van de eerste schilderijen die ik zag was van de Vlaamse schilder Willem v Haecht en is heel bijzonder. Je ziet een enorme zaal met schilderijen. Op de voorgrond zie je een verhaal uit de klassieke oudheid. Apelles schildert het portret van Campagne, de minnares van Alexander de Grote. Deze vindt het schilderij zo mooi dat hij genoegen neemt met het portret en zijn minnares aan Apelles schenkt....Je blijft kijken naar dit doek waar zoveel op is te zien.

Hieronder nog een Vlaamse meester Rubens die deze oude vrouw met de jongen meesterlijk heeft geschilderd. Hij heeft het schilderij nooit verkocht en ik snap wel waarom.De bloemenstillevens zijn zo mooi! Op deze van Jan Davidsz de Heem heb ik een paar keer ingezoomd en dan zie je verrassende dingen. Zoals een piepkleine weerspiegeling in de vaas van het atelierraam met wolken en vazen in de vensterbank. 
En zie je de beestjes en vlindertjes die zich tegoed doen aan de geurende bloemen in deze bloemenexplosie?

En zo bijzonder zijn dan de grote vazen met bloemen in het trappenhuis.

Hier zie je een gedeelte van het schilderij 'het loflied van Simeon' van Rembrandt.
Jozef, Maria en Jezus in het goddelijk licht. Zo mooi.
En eronder een klein stukje van Rembrandts Anatomische les van dr Nicolaes Tulp. Op 25 jarige leeftijd schilderde hij deze chirurgijns. Niet te geloven.Dit oudere echtpaar van Wybrand Hendriks vind ik zo leuk. Jacob is 64 en Elisabeth is 55! Toch niet te geloven, ze lijken 30 jaar ouder. Deze dame zou je zo als illustratie voor een grappig kinderboek kunnen gebruiken.Het Puttertje van Fabritius is wel bekend zeker sinds het gelijknamige boek. Het distelvinkje op zijn voederbak heeft een mooi plaatjes tussen de ramen. Hij zou zo naar buiten kunnen vliegen.Deze bordeelscene is zo mooi geschilderd door de Leidse schilder Mieris. Zeer symbolisch zijn de 2 hondjes.

Hier de centrale ruimte op de 2e verdieping. Zoveel te zien.De graftombe van Willem de Zwijger in de Nieuwe kerk in Delfst, mooi met de 17e eeuwse graffiti op de witte zuil.Deze schepen van Willem vd Velde lijken zo weg te kunnen varen. Tot in details geschilderd.Een bloemstilleven met horloge van Willem v Aelst. Een boeket om mee te pronken, ze staan in een zilveren vaas en ernaast ligt een verguld horloge. Zo mooi in de details.
En wat te denken van dit kleine schilderijtje vol met heerlijke aardbeien van Adriaen Corte. Je wilt toch gewoon een hapje nemen!Leuk is dat je vanuit het Mauritshuis in het torentje en op de Hofvijver kunt kijken.
Ik heb enorm genoten van het Mauritshuis en hoop dat jullie het leuk vonden om mee te kijken. 

Binnenkort breng ik een bezoekje aan de tentoonstelling van Anton Corbijn en wil ik ook weer eens naar het Rijksmuseum en v Goghmuseum. En daar heb ik alle tijd voor want ik heb bijna vakantie!

8 opmerkingen:

 1. Prachtig hoor, het Mauritshuis lijkt mij een bezoek meer dan waard. Het ligt er ook zo mooi, dichtbij het Binnenhof. Jammer dat het hier niet om de hoek is, anders wist ik het wel.

  Fijne avond, Jolanda! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om even met je in het vernieuwde Mauritshuis te kijken. Ben er verschillende keren geweest maar nog niet na de verbouwing. Die bloemenstillevens zijn altijd zo moooooiiiii, ooit hadden ze een speciale expositie van bloemstillevens daar ben ik toen ook geweest.
  groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd mooi als je écht naar een schilderij kijkt en steeds meer ontdekt. Vooral schilderijen waar het licht een belangrijke rol speelt vind ik bijzonder mooi. De graftombe in Delft: als je snel kijkt lijkt het wel een foto, zo mooi gedetailleerd. En dan dat licht dat door de ramen naar binnen schijnt...fascinerend!
  Ik ben nog nooit in het Mauritshuis geweest, maar het wordt tijd dat ik het op mijn (lange) lijstje zet...
  Prachtige foto's weer, Jolanda!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohhhhhhhhhhhhhhhhhh dat vogeltje!!!!
  Prachtige post, mooie reclame voor het Mauritshuis, ik wil er meteen naar toe!
  tot zondag!
  Gaan we andere mooie plaatjes maken :)
  liefs
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was heel lang niet in het Mauritshuis geweest, maar een paar weken geleden de Frick tentoonstelling bezocht en de andere schilderijen ook gezien. Het is prachtig geworden inderdaad. Ben nu het Puttertje aan het lezen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie reportage!
  Staat ook nog op mijn verlanglijstje!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad, prachtige reportage heb je gemaakt over het Mouritshuis....staat hier ook nog op het verlanlijstje, de vorige keer dat ik in Den Haag was, werd het nog gerenoveerd...het moet er dit voorjaar toch maar eens van komen....ben weer helemaal enthousiast geworden door jou prachtige foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een schitterende foto's, dit museum staat ook nog op mijn lijstje. Ik moet er snel eens naartoe, maar er is zoveel....
  Je foto's van Koningsdag waren ook erg leuk en mooi.
  Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...