donderdag 9 april 2015

Lente in Den Haag

uitzicht uit het Mauritshuis


Vlakbij Rotterdam ligt een andere gezellige stad: Den Haag. Vanaf Rotterdam CS is het een half uurtje met de trein dus daar hoef ik het niet voor te laten. 
De rede voor mijn bezoek aan Den Haag was dit keer de kunst, en wel het vernieuwd Mauritshuis.
De vernieuwde entree is prachtig geworden, op het voorplein ga je met een trap naar beneden en kom je in een grote ondergrondse ruimte waar je je kaartje koopt. 
Ik had thuis via de website al een app gedownload waardoor ik in het museum via m'n eigen telefoon uitleg kreeg bij de schilderijen. In een volgende post laat ik jullie wat mooie schilderijen zien. Nu gaan we eerst zonnig Den Haag in.
Na een paar uur door het museum te hebben geslenterd stop ik eerst bij een van de vele terrassen op het Plein, voor een kopje verse muntthee en een broodje. Op het Plein is ook de ingang van de 2 e kamer te vinden en je hebt hier dan ook grote kans dat je een politicus tegen het lijf loopt. 
Toen ik over het Binnenhof liep waren er allerlei politieagenten  een ceremonie aan het oefenen, voor mij was niet helemaal duidelijk wat het was. 
Tot ik de volgende dag op TV dit zag: de politie kreeg een nieuwe koninklijke politiestandaard (vlag) uitgereikt door de koning. Deze wordt gebruikt bij allerlei ceremoniële gebeurtenissen. 
Was ik toch een dagje te vroeg.

foto ANPHet Binnenhof uitlopend kom je bij de Hofvijver, een van mijn favoriete plekken in de stad. Het is heerlijk om hier te wandelen en de zeemeeuwen  en vogels te zien. En nu met de narcissen is het helemaal een feestelijk gezicht!Ik ben dol op skylines en deze mag er zijn! De combinatie oud en nieuw zorgt hier voor een fraai plaatje: de verschillende ministeries samen met het oude Binnenhof en Mauritshuis.

Ook in de stad is de natuur te vinden zoals je ziet aan deze vogels die hun nestje aan het maken zijn.


Na te hebben genoten op een bankje in de zon wandel ik verder door de stad. Overal word je herinnerd aan de Koninklijke familie. 
Maar ook 'gewone' winkels die altijd weer leuk zijn om binnen te lopen.


En dit is wel een hele originele manier om je winkelruimte te huur te zetten, dit is toch veel leuker dan zo'n saaie poster op het raam?!


De volgende foto's maakte ik in de paleistuin van Plein Noordeinde. De tuin is iedere dag open behalve als er belangrijke gasten zijn en het is een groene oase in de stad.  Een heerlijk park waar je de doorsnee Hagenaar tegenkomt en je kunt er naast genieten van de tuin en bloemen, ook lekker picknicken of de kunstwerken bekijken.
Via het Noordeinde met de vele galeries, waar zelfs de violen door de kelderroosters groeien,  loop ik naar de voorkant van het werkpaleis. 
Hier vertrekt de koning naar de Ridderzaal op Prinsjesdag en is er na afloop van het voorlezen van de troonrede, de balkonscène.
De Italiaanse ijscoman staat er volgens mij altijd, een goede plek want alle bezoekers en toeristen aan Den Haag komen een kijkje nemen bij het paleis.En dan weer met de trein naar Rotterdam.
Ook Den Haag krijgt een nieuw station net als vele steden in Nederland. Ik denk dat als ik de volgende keer naar Den Haag ga het station helemaal klaar is. De tentoonstelling van Anton Corbijn staat nl hoog op mijn lijstje dus het zal niet lang duren voor ik weer terug ga.
Maar in een volgende post geef ik jullie eerst nog een rondleiding door het prachtige Mauritshuis.

10 opmerkingen:

 1. Een prachtige lente tour rond het Haagse! Sarah x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's van een mooie stad... lief, die vogels en ik zou graag even bij Emma naar binnen gaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's Jolanda!
  Een paar maanden geleden was ik er ook en toen was het zo donker en grauw, het regende pijpenstelen en het was steenkoud.
  Ik heb me voorgenomen in de zomer terug te gaan.
  Dus dit is een mooie voorbereiding!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Samen met mijn man heb ik Den Haag vorig jaar op een zonnige najaarsdag bezocht en als tourist de bezienswaardigheden bekeken. Ondanks dat ik al vaker in Den Haag was geweest heb ik toen voor het eerst het Binnenhof bezocht en ook de paleistuin van paleis Noordeinde. Ik heb die dag op veel dezefde plekjes als die van jouw foto's gestaan. Leuke post over deze mooie stad.
  Groeten, Margo
  (casadinarda.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Na zo'n prachtige reportage zou ik zo in de trein willen stappen met bestemming Den Haag. Het is zeker al 26 jaar geleden dat ik daar was.
  Dank je wel voor het laten meegenieten.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Den Haag is inderdaad een hele mooie stad! Je kunt er niet alleen goed shoppen, maar het is ook nog eens een stad waar veel te zien is. Aangezien wij ver van de kust vandaan wonen, vind ik persoonlijk ook de combi met Scheveningen erg geslaagd...met de tram ben je er zo.

  Mooie post Jolanda, ik heb genoten van je rondleiding. Het lijkt mij een goed plan deze stad dit jaar zelf nog eens een keer te bezoeken.

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja Den Haag is leuk om naar toe te gaan, mooie musea en een gezellige binnenstad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jolanda, what a pleasure to have you give this wonderful tour of the Hague in springtime. Lovely and vibrant! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, Den Haag is ook altijd gezellig. Ik ben er bijna net zo snel als dat ik in Rotterdam ben. 't is net welke richting metro E ik neem.
  Het Mauritshuis is een prachtig museum. Eigenlijk is heel Den Haag wel een museum. Mooie foto's.
  Groetjes,
  Barry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zin om naar Den Haag te gaan! En dat komt door jouw foto's, haha! Vooral die van het veldje met blauwe scilla's(?) maakt me blij!
  Geweldige foto's kun jij toch altijd maken van de plaatsen waar je heen gaat, het maakt gewoon dat je er ook naar toe wilt!
  Ze mogen je wel betalen voor je reclame!
  Fijn weekend.

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...