vrijdag 27 november 2015

Op citytrip naar Lille


Tijdens onze zomervakantie in Frankrijk hebben we op de terugweg naar huis een tussenstop in Lille gemaakt. We hebben midden in het centrum van Lille bij een Ibishotel overnacht omdat het daar mogelijk was om onze auto vol kampeerspullen in een bewaakte parkeergarage te zetten. 
En dit was het uitzicht uit onze kamer!
Snel de stad in om Lille te ontdekken. De middag begon grijs maar gelukkig brak ook de zon door.


De Grand Place van Lille is het centrale plein van de stad. 
Aan het plein staan een aantal prachtige gebouwen zoals de Vieille Bourse en het theater du Nord en midden op het plein staat een standbeeld met een fontein. Op verschillende plaatsen op het plein en in de zijstraten zijn terrassen waar je heerlijk in het zonnetje kan genieten, dat hebben we natuurlijk gedaan onder het genot van een drankje. Er rijden auto's over het plein maar dit is op een bijzondere wijze geïntegreerd in het plein waar voetgangers voorrang hebben.

Het Place du Théâtre is een kleiner maar schitterend plein, hier zijn een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Lille te vinden zoals de Opera en de Kamer van Koophandel.

De Kathedraal Notre-Dame de la Treille of kathedraal van Rijsel staan midden in de wijk Vieux Lille. Het is een jonge kathedraal waarvan de bouw startte aan het einde van de 19e eeuw en het duurde tot 1999 voordat de Kathedraal van Rijsel helemaal afgebouwd was. Het oorspronkelijke ontwerp van de kathedraal verschilt behoorlijk van het eindresultaat.  Als laatste werd in 1999 de gevel van de kerk veranderd. Deze lijkt aan de buitenzijde uit massief marmer te bestaan met daaronder twee grote koperen deuren.
Als je de kathedraal binnenloopt dan zie je dat het marmer dat hiervoor gebruikt is het licht doorlaat waardoor je een bijzonder soort licht krijgt in het gebouw. Bovenin is een groot rond roosvenster aangebracht van meer dan zes meter. 


De moderne kerk steekt af tegen de oude pandjes in Vieux Ville, de oude stad van Lille.
De leukste en meest bijzondere winkeltjes zijn in dit deel van de stad te vinden net als de meeste restaurants en cafés. Ook veel van de mooie oudere gebouwen staan in dit deel van Lille. Doordat de meeste delen van deze wijk al in de 15e, 16e of 17e eeuw gebouwd zijn is er niet veel ruimte voor groen en zijn er maar weinig pleintjes te vinden.
Een groot gedeelte is gerenoveerd en opgeknapt en het is er zeer gezellig.
Het is een genot hier rond te lopen door de straatjes.
We maken een tussenstop op een bijzonder plekje, een Amerikaanse diner, en genoten van een heerlijke milkshake:)


Binnenkort meer Lille oa by night.
9 opmerkingen:

 1. Jolanda, I can now see why you all would wish to spend some time in Lille...what a beautiful place.

  I hope to see it for myself on some future day. xo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wanneer je over Lille leest is het vaak in combinatie met de bekende brocante markt, maar deze plaats heeft nog veel meer moois te bieden. Ik kijk mijn ogen uit, dat had ik helemaal niet verwacht. Een goed idee dus van jullie om daar meerdere nachten te verblijven!

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige stad, Jolanda!
  Zo krijg je heel wat meer te zien dan de brocante zoektochten-dagen.
  En ben dan ook benieuwd naar de nachtsfeer.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat grappig! Ik ben al vele malen in Lille geweest maar herkende bijna niets op de foto's. Rara? Ik ben er altijd als de grande braderie er is, dus de grote brocante het eerste weekend van September. Dan staan overal kramen en is het loeidruk.
  Maar als ik jouw foto's bekijk is het misschien toch een goed idee om een keer naar Lille te gaan als het er niet zo druk is. Dan zie je tenminste hoe mooi deze stad is
  Groetjes,
  Barry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kende Lille ook alleen van de brocantedagen (wel zelf nog nooit geweest hoor), maar als ik deze foto's zie is het ook een mooie stad om te vertoeven. Het staat nog altijd op de planning om deze stad eens te bezoeken in september, maar door alle verhalen van drukte en superhoge prijzen tijdens deze brocantedagen, ben ik wat terughoudender geworden. Maar ik denk dat ik mijn plannen eens moet herzien...in de zomerdagen heeft deze stad ook genoeg te bieden, zie ik.
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor het uitzicht vanuit je hotelkamer hoefde je het niet te doen, maar wat een mooie stad is Lille... Fijn ook dat het weer zo mooi opknapte. Zonlicht is toch wel heel fijn als je een stad bezoekt. Alles ziet er meteen veel vriendelijker uit hè.
  Ik heb lekker met je mee genoten van jullie city-tripje.
  Fijn weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat ben je toch een ondernemende dame . En wat heerlijk dat je zo van fotograferen houdt .
  Je hebt ook weer de Sint Maartenoptocht voorbij zien komen .... Mijn kleindochter Eva en haar ouders liepen voor het eerst mee . Ze boften met het weer ! Van school ut wordt altijd gevraagd om geen foto's te maken en filmpjes tijdens de optocht .
  De achterliggende gedachte is dat de ouders dan hun aandacht helemaal voor de kinderen hebben ! Is wat voor te zeggen want stel je maar die optocht voor waar iedereen WEL dehele tijd met de mobieltjes in de hand loopt . En daarna ook nog eens alles via het internet ....
  Het lijkt uit-de-tijd om zoiets te vragen . En toch vind ik dat mooi . Even terug naar zonder-mobieltjes !
  veel plezier met de komende kersttijd !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige stad! België heeft zulke mooie steden, maar Lille kende ik nog niet, erg leuk om even met jou mee te mogen kijken!

  Fijne week,
  lieve groet Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb genoten van je foto's van deze prachtige stad die ik nog niet kende. Echt een city-trip waard.

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...