woensdag 30 december 2015

Romantisch Brugge

Vorige week bezochten we Brugge. Een van de meest romantische en bijzondere steden in Belgie, zeker in kersttijd. Brugge staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dus dat betekent dat de Brugse binnenstad niet zomaar gewijzigd mag worden. In de historische binnenstad vind je veel oude straatjes, sfeervolle pleinen en prachtige gevels die je terug voeren naar vroegere tijden. Het geluid van de paarden die nog steeds door de straten van Brugge lopen, versterkt dit gevoel. Voor de vele toeristen is het mogelijk om in een paardenkoetsje een ritje door de stad te maken. Niet goedkoop, dus we hebben het overgeslagen, maar wel erg leuk.

Brugge stamt uit de negende eeuw na Christus.Tijdens de middeleeuwen groeide Brugge gestaag door. Al in de 14e eeuw kende Brugge haar gouden eeuw en was het een belangrijke grote stad in de lage landen. In Brugge woonden toen bijna vijftigduizend inwoners, terwijl Amsterdam toen nog een dorp was met slechts 3000 inwoners.


Op de Grote Markt staat in de decembermaand een grote schaatsbaan met er omheen een kerstmarkt. Gezellig druk dus. Om de Markt staan veel prachtige oude panden waar nu restaurants en cafés in gevestigd zijn.
Ook staat er een enorme toren, het 12e eeuwse Belfort. Deze was ooit bedoeld als administratief centrum, uitkijktoren en vooral als tijdsaanduiding.
Tegenwoordig is het mogelijk om deze toren te beklimmen en je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad. Omdat het 366 treden zijn over smalle benauwde trapjes heb ik het, met mijn hoogtevrees, niet gedaan.
Wat een prachtige geveltjes en kleuren hebben deze panden aan de grote markt. Zomers is het 1 groot terras maar ook nu hebben we buiten kunnen zitten met een Brugse Zot!
Uitkijkend op de lange rij toeristen die een ritje met de paardenkoets willen maken.
Op een van de andere pleinen, de Burg, staat naast een aantal andere mooie historische gebouwen, het fraaie Stadhuis. Een van de oudste van de Nederland en oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw.

Natuurlijk is Brugge beroemd om zijn chocola en bier, deze zijn in grote mate te koop in de vele winkeltjes! Net als de Duitse kerstversieringen van Kate Wolfahrt.


Door de winkelstraten lopen we naar een rustiger gedeelte van het oude centrum rondom het Jan van Eijckplein. (kunstschilder 15e eeuw) Hier waan je je een paar eeuwen terug.

Het laatste weekend voor kerst loopt de Sterrenstoet door Brugge, ooit begonnen in de jaren 30.
In de Sterrenstoet beelden zo'n 100 figuranten, aan de hand van verschillende taferelen, het kerstverhaal uit. Een harmonie, een rijdende beiaard, de drie Koningen te paard, schapen, Jozef en Maria op weg naar Bethlehem…
De organisatoren zijn vrijwilligers, die met de stoet geld inzamelen. Het zijn de 'busseschudders' in de stoet, die de toeschouwers wijzen op solidariteit tijdens de kerstdagen. Het ingezamelde geld gaat naar een Brugs sociaal project. 
We stonden op een mooie plekje om deze bijzondere stoet te bekijken.En weer terug naar de gezellige kerstdrukte van 2016.
De prachtige Notre Dame bezoeken we in een tweede Bruggepost, maar de hoge bakstenen toren is overal in Brugge te zien en 's avonds erg mooi verlicht. Net als de rest van de stad trouwens, het is een feestje om rond te wandelen.

  

Met een blik op het Grote Marktplein wil ik jullie allemaal een mooie jaarwisseling wensen.
Ik heb genoten van jullie blogs en lieve reacties en hoop dat 2016 weer een mooi blogjaar gaat worden.
Onze eerst reis is al geboekt, we gaan in april naar Bali. Mooie plannen en vooruitzichten dus.
Ik wens jullie alle goeds en vooral gezondheid in 2016!18 opmerkingen:

 1. Schitterende serie foto´s van Brugge Jolanda, zo mooi om die sterrenstoet voorbij te zien trekken incl. schapen, herder en border collie. Moet bekennen nog nooit in Brugge te zijn geweest, wel op Bali, is dat niet krom. Hoop ooit nog eens een weekendje Brugge te doen en jullie intussen veel plezier met de voorpret voor Bali.
  Fijne jaarwisseling!
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een beleving in Brugge, het zijn prachtige foto,s van bijzondere dagen. Jij ook een fijne jaarwisseling, veel geluk en gezondheid in 2016, met heel veel dromen en plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om via jouw prachtige post weer even terug te zijn in Brugge, in oktober waren wij daar nog, zo mooi en romantisch! Maar rond kerst heb je daar toch weer een hele andere beleving, lijkt me ook erg leuk!
  Bali, wat een heerlijk vooruitzicht!! En wat zullen wij daarna weer genieten van jouw mooie foto's!

  Ik wens jou ook een hele fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!

  Liefs, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om foto's van Brugge te zien, een aantal plekken herken ik van die keer dat wij er waren. Het is inderdaad een prachtige stad en met kerst is het extra sfeervol.

  Ik wens jou ook een hele fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2016. Je hebt met jullie reis naar Bali in ieder geval iets heel moois om naar uit te kijken.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jolanda,
  Wij zijn ook weg van Brugge. We waren er een paar jaar geleden met onze vrienden uit Harlingen en afgelopen september met mijn broer en zijn vriendin. Elke keer is het weer genieten. Ik ben er zeker nog niet voor het laatst geweest hoor.
  Ik wens jou en je familie een heerlijke jaarwisseling en een fantastisch, gelukkig, gezond en heel creatief 2016. Tot volgend jaar,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weer een mooie blogpost. Jaren geleden waren we ook een keer in Brugge. Prachtige oude stad.
  Jullie hebben al een nieuwe reis geboekt. Dat is een mooi vooruitzicht voor 2016. Bali is denk ik ook een geweldige plek op onze aardbol.
  Fijne jaarwisseling.
  Gr Margo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I imagine that Bruges would be beautiful at any time of the year, but surely is particularly lovely at Christmastime. Thank youf or these marvelous photographs.

  I've been meaning to mention to you that in mid January, a friend's film, "The Jazz Loft, According to W. Eugene Smith," will be shown as part of Rotterdam's film festival. My friend Sara Fishko is the director...it's a remarkable documentary about jazz and photography and the creative spirit. You might enjoy seeing it.

  Happy New Year! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha....wat leuk: ik begon 2015 met een post over een bezoek aan Brugge en jij eindigt er mee! Prachtige stad hè! Leuk ook om te zien wat jij hebt gefotografeerd en wat ik op de plaat gezet heb: we blijken hetzelfde mooi te vinden! Maar goed: wat is er nou niet mooi hè!
  Ik wens jou ook een goed, gezond 2016 toe!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja,Brugge is een schitterende stad.
  En erg mooi gefotografeerd.

  Ik wens je een fijne jaarwisseling
  en alle goeds voor 2016.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat schitterend om hier een week te mogen vertoeven.
  Prachtige foto's van het mooie Brugge!
  Een heel fijne jaarwisseling gewenst en alle goeds voor 2016 en je heb al weer iets heel moois voor de boeg!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De gebouwen van Brugge zijn zo mooi. Het ziet er een goede plek om te bezoeken in de kersttijd ook! Uw plannen voor 2016 klinkt prachtig, Gelukkig Nieuwjaar! Sarah x

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een boel mooie foto's ....hele fijne jaarwisseling......liefs van mij een goed gezellig gezond nieuwjaar...liefs van mij...x❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik houd ook erg van Brugge. Leuk om er door jouw foto's weer eventjes te zijn. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooie fotoreportage van Brugge, Jolanda, en wat leuk dat je die Sterrenstoet kon fotograferen, uniek. Ik ben diverse keren in Brugge geweest en het is een prachtige stad, zo sfeervol. Ik wens je een heel goed en gezond 2016 toe met vele mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Brugge is gewoon al een prachtstad....maar dit is toch wel het summum.........

  Happy new year

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is weer echt genieten bij je! Heerlijk om weer eens door Brugge te flaneren aan de hand van jouw mooie foto's. Wij komen er ook graag. In kerststijl hebben we het nog niet meegemaakt, maar ook zeer de moeite waard.
  Ik wens jou en je dierbaren een heel mooi, gezond en gelukkig 2016 toe! En als ik lees dat je naar Bali gaat, ben ik zelfs een beetje jaloers...zo mooi daar. Verheug me nu al op jouw reportage daarvan...
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat mooi allemaal weer! Heerlijk om bij je te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik moet toch ook weer eens die kant opgaan. Prachtige foto's Jolanda. Ze geven een mooie sfeerimpressie!

  Gezellig je morgen weer te zien!

  Liefs, Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...