vrijdag 24 juni 2016

Lekker koken tussen de rijstvelden


Indonesisch eten is heerlijk en daar hebben we enorm van genoten op Bali. Maar het zelf klaar kunnen maken is ook leuk en daarom volgde we een kookworkshop  toen we er waren. Samen met 10 andere reizigers werd het een bijzondere dag.
Voordat je kunt gaan koken moet je eerst inkopen doen en daarvoor gaan we naar de markt in Ubud. 's Morgens is deze markt op de plaats waar de rest van de dag de kraampjes met souvenirs staan. Het is er vol geur en kleur en onze begeleider vertelt over de groentes en kruiden die we gaan gebruiken tijdens het koken later die ochtend.




Achter in de hoek bij de rode kleden worden vlees en vis verkocht. Het ruikt er niet helemaal fris dus die hoek slaan we over.
Het gedeelte met kruiden is binnen en erg donker maar het ruikt er wel heerlijk!


Na ons marktbezoek stappen we in de auto en brengt onze chauffeur ons naar de rijstvelden even buiten Ubud. Daar staat alles al klaar voor onze kookworkshop. 





De rijstplanten van dichtbij gezien. De sawa's worden zo'n 3 keer per jaar beplant en geoogst, een intensieve klus.


Hier zien we natuurlijk ook Ganesha, de god met het olifantshoofd, waarbij de offertjes te vinden zijn.




Alle ingrediënten staan klaar en stuk voor stuk wordt ons uitgelegd wat het is en wat we ermee gaan maken. We mogen ruiken en raden, de specerijen zijn vol geur. Wist je dat er op Bali wel 5 soorten gember zijn? Ze roken heerlijk!






En dan aan de slag. Er is niet heel veel tijd om foto's te maken want we gaan in een behoorlijk tempo aan het werk. Je kan zien dat dit een professionele kookworkshop is en dat werkt erg fijn. De mannen doen het zware werk:) Steeds worden en groente, kruiden, vlees en vis voor ons klaargelegd die we mogen snijden, mengen, bakken en toevoegen.




Buiten op kooktoestellen wordt alles bereid. Er is trouwens geen binnen zoals we op veel plekken op Bali zien. Er is vaak alleen een dak en er zijn rieten rolgordijntjes. Ook in restaurants....heel bijzonder dat dat kan.


De saté van tonijn gaat direct op de bbq en is lekker!


Na 2 uurtjes hard werken is onze Balinese rijstafel (met 1 f) klaar! Met 10 personen uit bijna net zoveel landen hebben we dit gefikst, natuurlijk met de fantastische aanwijzingen van onze begeleiders. Er wordt een prachtig buffet van gemaakt en we zijn allemaal best trots op het resultaat. Gezamenlijk eten we er smakelijk van en genieten van deze mooie ervaring en de lekkere gerechten met nog mooiere namen:
tempe lalah manis, tahu kare, soup ajam jamur, lawar bal, sate lilit, pepes tuna, sambal matah, dadar gulung.









Met dit heerlijk toetje, pannenkoekjes met kokos en palmsuiker, besluiten we deze kookworkshop. We krijgen een uitdraai van alle gerechten en een mailadres dat we kunnen gebruiken als we nog vragen hebben of er echt niet uit komen.....

Je snapt dat we de rest van de middag aan de rand van het zwembad hebben gelegen.





11 opmerkingen:

  1. Blijkbaar had de groep absoluut talent, want wat ziet het er allemaal lekker en verzorgd uit. Heel bijzonder om daar een kookworkshop te volgen!

    Fijn weekend! Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet dat er eventjes verrukkelijk uit.
    Een topkok had het beslist niet beter gedaan.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. What a fabulous opportunity you all had when attending that class...and sampling the dishes you prepared. Going to the markets must have also been very educational.

    I am dazzled by the colors in all your photographs. What beauty! xo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow wat een prachtige foto's en deze bijzondere ervaring kan ik volkinen begrijpen. Heel erg leuk om in het land zelf een kookworkshop te volgen. En die kleuren, geweldig! Bedankt voor het meegenieten.
    Groetjes El

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Daar heb je wel even goed leren koken zeg, heel bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er heerlijk uit. Wat zal dat genieten zijn geweest van al die kleuren en geuren, ook op die markt.
    Wij hebben een paar jaar geleden ook zo'n kookworkshop gevolgd, maar dan in Vietnam. Door jouw foto's was ik weer even terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een andere kleurrijke wereld. Prachtig en leuk dat we met je meereizen.

    groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een bijzondere ervaring! Super leuk, de gerechten zagen er ook allemaal zo lekker uit..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een hele leuke (en lekkere) ervaring lijkt me dat! Heerlijk om zo samen een hele rijsttafel klaar te maken. Het ziet er erg professioneel uit, super! Alleen al door de kleuren een lust om te zien en dan missen wij dus de geur en de smaken nog...zucht...Zit ik hier op maandagmorgen met een bruine boterham met kaas achter de kiezen...haha.
    Liefs, Peetje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ooh wat leuk zeg en het ziet er fantastisch uit. Groot gelijk hoor, heerlijk de rest van de dag uitbuiken aan de rand van het zwembad ;-)

    Liefs Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het ziet er allemaal heerlijk uit! En groot gelijk heb je , lekker nagenieten aan het zwembad!
    groetjes Mickey

    BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...