dinsdag 7 juni 2016

Spetterend uitzicht en kleurrijke offers

Gunung Batur ofwel Baturberg is niet de grootste, toch nog ruim 1700 meter, maar wel de meest actieve vulkaan op Bali. De grootste eruptie vond plaats zo'n 100 jaar geleden toen meer dan 1000 mensen stierven en 2000 tempels werden verwoest. In 1994 was de laatste maar we durfden het toch wel aan om er een kijkje te nemen. Je kunt 'm beklimmen en er een zonsopgang meemaken, vast prachtig, maar wij hielden het bij lunchen met uitzicht op de krater en het prachtige meer ernaast.
Met de telelens zoomde ik in op de krater en de omgeving.Supermooi was het en we konden hier wel de hele middag blijven zitten om te genieten van het prachtige uitzicht ondanks de bewolking. Maar we waren onderweg naar Pula Ulun Danu Batur, een prachtige tempel bij de vulkaan.
We hebben heerlijk gegeten in een mooi restaurant en als we naar links keken zagen we dit....
ook Bali:)Voor de tempel doen we onze sarongs aan en gaan we naar binnen, natuurlijk nadat we eerst langs de verplichte route van de winkeltjes zijn gelopen. Binnen zien we mooi poorten, beelden en wordt er ook gewerkt.

Vlak voor we de grote binnenplaats oplopen zit er een prachtige grote vlinder.
Op de binnenplaats vallen we midden in een ceremonie. Ook op andere plekken zitten mensen te mediteren, plaatsen offertjes en branden wierook. Het Hindoeïsme neemt een hele grote plaats in bij de Balinezen. Er wordt hier vooral geofferd aan de godin van het meer Dewi Danu.
Er worden heel veel ceremonies gehouden, deze voorbeelden kwam ik tegen toen ik informatie opzocht: Volle maan en Nieuwe Maan ceremonies, Odalans of tempel festivals, Hindu religieuze dagen zoals Galungan, Kuningan, Nyepi, Pagerwesi en Saraswati Dag, of familie ceremonies, zoals een 3-maanden ceremonie voor babies, een trouw ceremonie, tandvijlen, of een spectaculaire crematie ceremonie.
Waarvoor deze groep offerden weet ik niet. De offerbakjes staan en liggen werkelijk overal. Soms zie je dat ze bijeen worden geveegd maar vaak is het een rommeltje, dat is dan weer iets wat ik niet begreep. We genoten van ons kleurrijke bezoek en alle bijzondere mensen die we zagen. Na omweggetjes en trapjes kwamen we bij de rand van de tempel en hadden we dit uitzicht. Vanaf de andere zijde keken we op de krater en het meer.
We genoten nog even van het uitzicht. Weer buiten reden de scooters en auto's weer door en stapten we het dagelijks leven van Bali weer in.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie reis maken jullie, Jolanda. Prachtig dat tempelcomplex en wat je daar allemaal ziet. Het lijkt me een feest om data met je fototoestel te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jolanda, as I took long looks at the beauty of Bali shown in your fine photographs, I really felt the pull of faraway places. I do not know very much about the background of the religious ceremonies, and hope that my appreciation of the visual beauty is not wrong. I'm sure that you did good preparation and study before this wonderful journey and were able to fully take in what you experienced.

  Some of my New York friends have also traveled there and returned with a wonder in their eyes and souls.

  Thank you for your own kind appreciation of the city views I share over at my place. xo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een sfeertje hangt er, mooi! En die kleurenpracht, alleen al van die offerandes! Kleine kunstwerkjes zijn.
  Leuk dat je ook de andere kant van Bali laat zien, zoals de onafgemaakte betonnen balkons of huizen, want het is natuurlijk niet alleen een groot sprookjesboek, er wordt ook gewoon geleefd.
  De tempels zijn prachtig en voor alles is er wel een ceremonie. Ik hoop dat je een crematie hebt meegemaakt (klinkt raar) maar die zijn een belevenis op zich!
  Ik heb weer genoten!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Jolanda, wat een mooie reportage met foto`s heb je gemaakt, en wat zul je genoten hebben van deze reis.Nog een fijne week en groetjes van mij,Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De tempel ziet er geweldig het is leuk om verschillende gewoonten observeren. Sarah x

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...