woensdag 3 augustus 2016

Lyon, waar Rhône en Saône samenkomen


Al vaak waren we door Lyon gereden op weg naar het zonnige zuiden. Het leek ons een mooie stad waar 2 rivieren samenkomen: de Rhône en de Saône. 
Omdat het te ver is om in 1 ruk naar de Franse Zuidkust te rijden waar we ook nog op zoek moeten naar een camping, besluiten we van de nood een deugd te maken en 2 nachten in Lyon te overnachten. Dat doen we, niet voor het eerst, in een IbisStyleshotel die afgesloten parkeerplaatsen hebben en vaak dicht bij de snelweg liggen. Ideaal, want alles kan dus in de auto blijven liggen terwijl wij genieten van onze citytrip.
Lyon heeft zo'n 500.000 inwoners en is de 3e stad van Frankrijk.  De historische binnenstad staat sinds 1998 op de Werelderfgoederenlijst van de UNESCO.Tussen de rivieren Rhône en Saône, op het 'presqu'île' (schiereiland), bevindt zich de Place Bellecour, het op twee na grootste plein van Frankrijk. Daarnaast  is het een gastronomische hoofdstad dus een goede plek voor een citytrip! 


de Saône


Op een heuvel dicht bij het centrum van de stad staat het symbool van Lyon, de Notre-Dame de Fourvière. (linksboven op de foto) Deze basiliek werd gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Het heeft een vreemd silhouet, met vier achthoekige massieve torens en wordt daarom ook wel ‘de omgekeerde olifant’ genoemd.


Met een kabeltram vanaf de Place Saint-Jean kom je binnen een paar minuten bij de kerk. Hoewel de buitenzijde nogal sober is, staan we binnen versteld van de prachtige versieringen. Vloeren, muren en gewelven zijn bedekt met marmer, bladgoud en fresco’s. Dat werd gedaan om de rijkdom en de macht van de rooms-katholieke kerk te onderstrepen. Het is adembenemend en doet ons een beetje  denken aan St Paul's cathedral in Londen. 
Al deze 'schilderijen' zijn gemozaiekt met hele kleine steentjes. Vanaf de heuvel Fourvière heb je een fantastisch uitzicht over Lyon. 


in het midden place Bellecour waar de Franse fanzone was

We gingen met het trammetje omhoog maar besluiten door het park naar beneden te lopen. De heuvel af richting Vieux Lyon heb je mooie doorkijkjes op de stad had ik gelezen. 


Een heerlijke wandeling onder de bomen en via een aantal trappen en als we beneden aankomen trakteren we onszelf op een terrasje. Het oude stadscentrum van Lyon is een voetgangersgebied vol met leuke winkels, restaurants, bars, terrassen en sfeervolle pleintjes. De oude binnenstad stamt uit de 15e en 16e eeuw en is uitstekend bewaard gebleven. De gebouwen in renaissancestijl waren aan het begin van de jaren 60 in zeer slechte staat, maar sindsdien is er veel gerestaureerd.
Het typische Franse sfeertje is hier goed te voelen.Via het Hotel de Ville en de Opera met de zwarte koepel lopen we naar de andere rivier, de Rhône.
Het is altijd heerlijk om met warm weer langs het water te lopen.   
Er zijn veel bruggen waarover je lopend of met de auto het water over kan. Het valt ons op dat er vrijwel geen schepen en boten varen, dat zijn we in Rotterdam wel anders gewend. Je schijnt hier trouwens wel een rondvaart te hebben over de rivieren.


Place Bellecour is het grootste plein als voetgangerszone in Europa. Op veel andere pleinen mag ook met auto's gereden worden, niet op Place Bellecour. Op het plein worden geregeld manifestaties, concerten en andere evenementen gehouden. Elke vrijdag start op het plein een grote toertocht op rolschaatsen, helaas hebben wij dat dus niet gezien maar lijkt me een gaaf gezicht. 's Winters wordt er een kunstijsbaan geplaatst en staat er een groot reuzenrad. 
Tijdens het afgelopen EK was er de fanzone. En omdat we zondagavond in Lyon waren, de avond van de finale tussen Frankrijk en Portugal, namen we er natuurlijk een kijkje. Het was zwaar beveiligd en de mensen moesten lang in de rij staan om de fanzone op te kunnen. Maar ze hadden er zin in....helaas verloor Frankrijk.

Lyon is een hele leuke stad voor een citytrip. Wij waren er 1 dag maar hebben genoten van de sfeer en stad. Er is nog veel meer te zien en te doen maar dat bewaren we voor een volgend bezoek.
Dit waren pas de eerste dagen van onze vakantie. We zaten al helemaal in het Franse leven en gingen door naar de kust. Wordt vervolgd dus!
12 opmerkingen:

 1. Heel verstandig om even een onderbreking van zo'n lange reis te maken. Dat is toch ook vakantie...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook wij rijden meestal aan Lyon voorbij als we naar de Franse Zuidkust op vakantie gaan. Ik weet dat het een mooie stad is maar de eindbestemming lonkt in de verte.
  Gr, Margo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi daar......prachtige foto's ....liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad de moeite waard om deze stad te bezoeken! Ik vind reisverslagen altijd zo leuk om te lezen en ik verbaas mij er altijd een beetje over dat er in blogland een verminderde belangstelling is voor zulke posten. Maar dat zal ook wel komen doordat ik naast interieur ook reizen als hobby heb. Bedankt voor je verslag!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, het is inderdaad zo dat mijn 'reisblogs' minder worden gelezen maar ik vind het leuk ze te maken dus blijf het gewoon doen. Terwijl reisblogs wel populair zijn, we hebben gewoon volgers die dit minder leuk vinden denk ik:)

   Verwijderen
 5. Jolanda, Lyon is a place that has always interested me, even though I have not yet actually visited the city. I'm always thinking about the delicious food I would find, but now realize from your beautiful photographs that the architecture is also remarkable. Thanks so much for this post! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit was een goed begin van je vakantie!
  De kerk is prachtig en rijk van binnen !
  Maar ook van de stad laat je een prachtige sfeer zien.
  Leuk dat je er net met de finale was.
  Een heel mooi verslag, Jolanda!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk om te lezen en kijken Jolanda!
  Ik ben nu twee jaar achter elkaar NIET naar Frankrijk geweest maar mijn lief heeft me moeten beloven dat we volgend jaar WEL weer gaan!
  Wij hebben nu ook een superheerlijke vakantie gehad hoor maar...
  Ik hou van Frankrijk, met zijn mooie klimaat, verscheidenheid in natuur en sfeervolle dorpjes.
  Wij waren ook al eens in Lyon maar op doorreis idd (een nachtje) en ook in een Ibishotel, want idd makkelijk langs de snelweg...maar we moeten toch echt ook eens Lyon ingaan. Prachtig wat je hebt laten zien!
  Leuke post en ben benieuwd naar de rest!

  Lieve groet, MJ

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige stad is Lyon. En wat heerlijk dat je ons even meenam tijdens jullie dagje in deze stad.
  Super mooie gebouwen en vooral die kerk, dat is een juweel. Nu snap je gelijk weer waar het woord monnikenwerk vandaan komt, als je die schilderijen van mozaieken bekijkt.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige foto's van een mooie stad, Jolanda. Wij zitten er twee uur vandaan en nog nooit bezocht. Daar moet na het zien van jou foto's maar eens verandering in komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken Marthy. Er zijn veel mooie plekjes.

   Verwijderen
 10. Mooi verslag en nog mooiere foto's van een mooie stad...aangezien wij (bina )nooit in Frankrijk komen,( nog maar 1 x geweest) heb ik genoten van je blogpost, zo heb ik toch een mooie indruk van die stad gekregen, dus wie weet?

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...