zondag 30 oktober 2016

Een bezoek aan het hart van de democratie: de Reichstag in BerlijnBerlijn heeft enorm veel te bieden op het gebied  van historie. De Reichstag is een gebouw dat je echt moet bezoeken als je naar Berlijn gaat. Het is gebouwd eind 1800. In 1933 werd het in brand gestoken (ze zeggen door een Nederlander) en in de oorlog gebombardeerd.
 In de jaren 90 werd de koepel die toen zwaar beschadigd is op een moderne manier er weer op gezet.
De Muur heeft vlak langs de Reichstag gelopen en het gebouw stond nog net in het WestDuitse deel van de stad.
Na de hereniging van Duitsland en de grote renovatie is de Reichstag het gebouw geworden waar het Duitse parlement vergadert.

Je moet je wel een paar dagen van tevoren aanmelden en registeren (met paspoort) voor een bezoek en krijgt dan een tijdstip waarop je naar binnen mag. Het lukte ons niet om dat vanuit huis te doen, maar gelukkig is het ook nog mogelijk in een ticketshop tegenover de Reichstag en we konden 2 dagen later een bezoek brengen. De tickets zijn gratis, je krijgt een grondige controle (als op het vliegveld) voor je naar binnen mag. De audiotours zijn ook gratis, het is zeker een aanrader om hier gebruik van te maken. We kregen een goed verhaal over het gebouw en de koepel maar ook over alles wat we buiten zagen.
Voor de Reichstag was een demonstratie en daar was een foto te zien van hoe het er ooit uitzag. Met een lift ga je naar het dak waarop de glazen koepel van Norman Forster is gebouwd. De glazen koepel zit vol symboliek en staat voor transpratie in de werking van de democratie. 
Het uitzicht is fenomenaal in dit jaargetijde. De herfstkleuren van het enorme park de Grosser Tiergarten midden in Berlijn zijn prachtig. In de oorlog werd dit enorme park omgehakt door de Berlijners om het hout te gebruiken in de kachels en op de grasvelden werden groentetuinen aangelegd, Bijzonder want dat gebeurde in Rotterdam precies hetzelfde....


Zoals gezegd het uitzicht is super en dat wordt in de koepel alleen maar beter. Langs de koepelwanden is een galerij waarlangs je naar boven loopt.

Uitzicht op oa de Berliner Dom en de Fernsehturm.
En hieronder zie je de Spree waarop je met een van de rondvaartboten Berlijn vanaf het water kunt zien. Ook dat staat op ons programma, later die dag.


Zoals je ziet is het niet enorm druk, er wordt een bepaald aantal mensen binnen gelaten en ieder kwartier gaat er een groep naar binnen. Dus alle tijd om rustig aan naar boven te lopen en te luisteren naar de informatie die je via je oortje krijgt.

Boven in de koepel zit een gat, voor ventilatie maar ook voor de verspreiding van de debatten door het hele land. Symbolisch natuurlijk maar ik vind het wel een mooie gedachte.
Het parlement vergadert recht onder de koepel en je kunt via een glazen dak binnenkijken. Zo kan het volk het parlement in de gaten houden, wederom een mooie symboliek.Ik heb genoten van dit bezoek en voor ons was het zeker een van de hoogtepunten van onze trip. 
s Middags varen we langs en zien we het gebouw van een andere kant. Op deze plek liep de Muur langs de Reichstag en de kruizen zijn een monument voor de slachtoffers van de Muur op deze plek.

Ook s avonds is een bezoekje aan de mooi verlichte Reichstag de moeite waard.

Op deze plek is zoveel geschiedenis van Duitsland en Berlijn te zien en voelen, en dat allemaal gratis! Democratie ten voeten uit.

8 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's van het mooie Berlijn, ik ben er een paar jaar geden geweest en wil zeker nog eens terug. Ik heb van je foto's genoten en ga de mijne ook weer eens terugkijken.
  Fijne week en hartelijke groet El

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog meer hele mooie plaatjes.....fijne week liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik al een keer een city-tripje ga doen met Ben, dan staat Berlijn hoog op mijn lijstje. Zeker weten.
  Wat heb je ons weer verwend met heel mooie foto's. Echt super om op deze manier even met je mee te genieten.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige post met schitterende foto's!
  Berlijn stond al op ons lijstje maar nu met stip! Bedankt voor de mooie tips, ook al gratis!
  Warme herfstgroet, MJ

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige foto's van Berlijn. Dat staat nog steeds op mijn verlanglijstje. Eens zullen ook wij er eens een bezoekje brengen. Mooi dat ik met je mee kon genieten. groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige stadsfoto's zeg! Ik heb genoten!
  fijne week
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat komen de herfstkleuren mooi uit in de stad, een prima periode denk ik om Berlijn te bezoeken. Ik had er voorheen nooit zoveel mee, maar je foto's maken mij absoluut enthousiast. Dus wie weet...

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Indrukwekkend, die Reichstag, zeker een bezoek waard. Mooi, je foto's, Jolanda en dan die herfskleuren erbij.

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...