vrijdag 13 januari 2017

Van Muur naar kunstwerk


Wie had in de jaren 60 kunnen bedenken dat de metershoge Muur die toen werd opgetrokken in Berlijn, er ooit zo uit zou zien? Kleurrijk en door vele kunstenaars van prachtige kunstwerken voorzien.
De 160 km lange Muur werd door de DDR om West Berlijn heen gebouwd zodat haar inwoners niet meer via West- Berlijn naar het vrije westen konden vluchten.
 In november 89 viel de Muur die in 1961 is gebouwd en grotendeels is gesloopt in '89-'90.
Als je nu door Berlijn loopt kun je nog steeds zien waar de muur liep aan de kinderkopjes die op de plaats van de muur zijn neergelegd.Een van de plekken waar de muur wordt herdacht en er nog een piepklein stukje te vinden is, is Checkpoint Charlie. Supertoeristisch natuurlijk maar als je in Berlijn bent moet je toch even gaan kijken. Ooit was dit een belangrijk grenspost omdat hij erg centraal lag bij de Friedrichstrasse en vanwege het feit dat hier veel buitenlanders door gingen. Je had wel een visum nodig.
Nu is het een plek waar je op de foto kan met 'grenswachten'. 
Bij Checkpoint Charlie is een museum maar er is ook een gedenkplaats buiten op een leeg terrein. Met grote fotoprints en duidelijk uitleg kun je hier alles lezen over het ontstaan van de muur maar ook over het leven tijdens de muur en over de val. Erg mooi gedaan vonden wij, vooral door de levensgrote foto's van de locatie op de plek waar de muur stond waardoor het gaat leven.
Een andere plek waar nog een groot stuk muur staat is bij de Bernauer Strasse. Makkelijk te bereiken met de metro en zeer indrukwekkend. Hier zijn veel mensen gesneuveld toen ze de muur over probeerden te gaan. Hun verhalen maar ook de verhalen van hoe de muur het dagelijks leven beïnvloedde in de tijd dat hij stond, zie je in het gratis documentatiecentrum.
Op deze herdenkingswand staan de 136 foto's van de mensen die zijn doorgeschoten of gesneuveld tijdens hun vlucht naar het westen. Indrukwekkend om al die vaak jonge, mensen zo te zienIn het documentatiecentrum kun je vanaf een uitzichtspunt achter de muur in het oosten, op de Todesstreifen en een wachttoren kijken. Deze ruimte achter de muur hielden de oost-Duitsers vrij en het zand was strak aangeharkt. Niemand kon zo ontvluchten.
Aan de westkant waren veel grote stukken muur bespoten en beschilderd met graffitti maar dit stuk niet en het ziet er daardoor ook indrukwekkend uit.
Het laatste stuk muur zagen we bij de East Side Gallery. 
Langs de Spree staat zo'n 1300 meter lang stuk Berlijnse Muur. In het voorjaar van 1990, een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur, zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op vrijheid op de muur te tekenen. Hiermee is de East Side Gallery het langste openbare kunstwerk ter wereld. Dit stuk is pas na de val beschilderd omdat het aan de oost-Berlijn kant is. De muur aan de westkant was al grotendeels beschilderd.
Het is jammer dat veel mensen denken dat zij ook hun creatie achter kunnen laten op de muur waardoor er na een renovatie van de kunstwerken in 2011, is besloten om een hek ervoor te zetten. Erg jammer want daardoor is het mooie eraf. Het is te hopen dat ze hier nog eens een betere oplossing voor verzinnen. De kunstwerken geven wel een mooi tijdsbeeld van begin jaren 90 en hoe de wereld er toen uitzag.
Van iets lelijks en gruwelijks is dan toch weer iets moois gemaakt waar mensen nu van kunnen genieten.
Berlijn is een bijzondere stad, we waren er in oktober zoals je aan de mooi verkleurde bomen kunt zien. Ik heb nog 1 post in gedachten over de Berliner Dom en het prachtige uitzicht vanaf het dak. 

Wil je meer info over Berlijn omdat je er binnenkort heen gaat of gewoon omdat het altijd leuk is om over andere steden te lezen, ga dan eens naar BerlijnBlog. Ik heb hier veel aan gehad en kom er nog steeds graag. Berlijn door de ogen van Marjolein die er al enige tijd woont en leeft en je de leukste plekken laat zien.

6 opmerkingen:

 1. Jolanda, I found this post very interesting. A portion of the Berlin Wall can now also be seen on East 53 Street between Fifth Avenue and Madison Avenue, at the entrance way to a large office building. I remember when it was installed during the time that I worked in that building. The irony of the wall being treated as an art object outside a building dedicated to capitalism seemed so ironic. As does the presence of KFC and McDonald's near Checkpoint Charlie. I am old enough to remember other times. Lots of what is going on the the world now makes me wonder about directions we might be heading toward.

  This comment might be a bit heavy, but it's because your post got me to thinking. xo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze stad hoop ik absoluut nog een keer te bezoeken, ik weet zeker dat het de moeite waard is.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wanneer mensen mij vragen wat ik vind van Berlijn is mijn antwoord altijd, bijzonder!
  Berlijn is met geen andere stad te vergelijken, en heeft dan ook een veel indruk op mij gemaakt.
  Mooie blogpost heb je erover/ervan gemaakt.
  Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet het nog als de dag van gisteren, dat de muur werd weggehaald, maar intussen is dat bijna al net zo lang geleden als de muur heeft bestaan. Mijn dochter die pas is geboren na de muur (1990) is hier met een vriendin een paar jaar geleden naar toe geweest. Ze hebben toen ook al die dingen gezien en waren behoorlijk onder de indruk van alles... Het staat nog steeds op mijn lijstje, komt er vast ooit nog een keer van...
  Fijn weekend,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We hebben jarenlang 2 duitse meisjes in de zomervakantie te logeren gehad: ze woonden aan deze kant van de muur maar hadden gewoon even wat lucht nodig. Ook aan deze kant was het toen niet plezierig wonen.....
  Wie weet ga ik er nog eens naar toe. Mooie reportage geworden!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bijzondere stad en je foto's zijn weer geweldig! Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...