zondag 17 december 2017

Kerstsfeer in Gent


Afgelopen weekend bezochten we Gent, de eerst keer voor ons hoewel het op nog geen 2 uurtjes rijden ligt van Rotterdam. Eerder waren we al eens in Brugge in kerstsfeer en nu dus het nabij gelegen Gent.
Gent is een prachtige oude stad met veel sfeer ook zonder kerstmarkt. 
Kerstmarkten zijn zeker gezellig maar daardoor zie je niet altijd goed, hoe mooi een stad is. Dus hebben we besloten in de zomer een weekendje Gent en Brugge te gaan doen. 
De St Niklaaskerk bekeken we als eerste en we waren onder de indruk.
Het uitgebreide kerstverhaal wordt er verteld in 12 kleine tableautjes: van de bruiloft van Jozef en Maria, de volkstelling, de geboorte, het bezoek van de wijzen, de vlucht naar Egypte tot de terugkeer naar Nazareth. Nog nooit had ik dit complete verhaal zo gezien en ik vind het erg mooi.Hierboven zie je een skelet van Jonas, een van de thema's die de kerk gebruikt. 
Hieronder zie je een inkijkje op het schilderij De aanbidding van het Lam Gods. Dit is een groot en complex 15e-eeuws Vlaams veelluik. Het altaarstuk bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. Het wordt momenteel gerestaureerd.


In de crypte waar veel mooie kerkelijke relikwieën te zien waren zag ik ook dit overzicht van het kerstverhaal, is het niet bijzonder? Na het bekijken van de kerststal liepen we weer naar buiten richten de rivier de Leie die samen met de rivier de Schelde door de stad stroomt.
 De St Michielskerk is helaas alleen in de zomermaanden open dus daar gaan we met een volgend bezoek heen.


Links van de brug zie je het oude postkantoor. Versierd voor kerst en momenteel is het in gebruik door de winkel Sissy-boy. 
Aan de Korenlei en Graslei staan historische panden te schitteren waaronder de oudste trapgevel ter wereld. Vanaf de 11e eeuw was dit de haven van Gent en werd hier graan ingevoerd voor Vlaanderen. Een aantal panden wordt momenteel gerenoveerd maar in gedachten zie ik de oude schepen hier al liggen...
Nu liggen er rondvaartbootjes waarop je Gent vanaf het water kunt bewonderen.

 
De oude burcht Gravensteen. Tijdens de Romeinse bezetting stond hier al een houten nederzetting die in de Middeleeuwen een stenen omheining met 24 torens kreeg.
Met kerst wordt het nu sfeervol aangekleed en is het er erg gezellig.
Al wandelend door de stad genieten we van de kerstsfeer en van de unieke  doorkijkjes op het historische centrum van Gent. 


Op de Korenmarkt, rondom de Stadshal, het Belfort en de kerken is de kerstmarkt te vinden met een enorm reuzenrad. Ik heb me er niet aan gewaagd:)
Ook de Sint-Baafskathedraal bezoeken we. Dit is maar gedeeltelijk open en wordt gerenoveerd. Maar wederom een prachtige kerk. Beide kerken zijn gratis te bezoeken. De overige kerken zijn in de winter niet open voor bezoek.Al vroeg gaan de lichtjes aan en op de Vrijdagmarkt vinden we een restaurantje waar we gezellig een hapje eten. 
Op dit plein speelde zich de afgelopen eeuwen het grootste deel van het openbare politieke en sociale leven af. Hier werden vorsten plechtig ontvangen, feesten gevierd en werd het oordeel geveld door de guillotine, in 1822 voor de laatste keer.  Vanaf 1199 wordt hier op vrijdagmorgen de markt gehouden.Na de drukte van de stad gaan we terug naar ons hotel, gesitueerd in een oud pand dat sfeervol is ingericht.


Wij zijn in de kerststemming!
En gaan zeker een keer in de zomer terug naar deze mooie stad.

Liefs 
Jolanda

3 opmerkingen:

  1. Wat een boel mooie foto's !!....liefs van mij fijne week x ❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's van een mooie stad. Wij hebben er vrienden wonen er willen er nog steeds een keer heen. Toch maar snel gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mooi om Gent eens door de ogen van iemand anders te zien! We komen er regelmatig en Gent in de zomer bezoeken is écht een aanrader! Groetjes, Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen

Supergezellig dat je een berichtje achterlaat, thanx!
Lieve groetjes, Jolanda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...